Харчування під час вагітності

Роки минають швидко, і в житті кожної дівчини настає період, коли пора ставати мамою. У ранні роки дівчата не завжди слухають своїх мам щодо харчування, все більше недобірая калорій, сидячи на строгих дієтах, недоодержуючи масу корисних речовин. Але в період вагітності важливо не тільки стежити за фігурою. У ці 9 місяців необхідно готувати свій організм до пологів і харчуватися так, щоб не нашкодити малюкові.

Вагітність — це нормальний фізіологічний процес розвитку плоду в утробі організму дівчини до материнства.

В організмі в цей період починається сувора перебудова, щоб вагітність протікала добре, потрібно постійно консультуватися у лікаря і не боятися ставити питання.

1-й період вагітності

У перший період вагітності харчування не вимагає особливих змін, тому що величина плоду незначна. Їжа повинна бути корисною, різноманітної і повноцінною. Ця вимога відноситься до харчування і невагітних жінок, для підтримки їх здоров’я.

2-й період вагітності

До кінця другого періоду вагітності плід досягає великих розмірів і вимагає до себе більшої уваги. Для повноцінного розвитку тепер йому необхідні додаткові поживні речовини.

17-й тиждень вагітності характеризується тим, що з кожних 3-х грамів білка, які їсть вагітна жінка, приблизно 1 грам доводиться на частку плода. Майже в 2 рази збільшується потреба у вітамінах, зростає потреба в мінеральних речовинах, особливо в кальції. Також підвищуються енергетичні витрати організму.

З цього випливає, що харчування жінки, у другій половині вагітності повинно бути не тільки повноцінним, але і значно більшим. Приблизно на 1 кг ваги, вагітна повинна отримувати 2 грама білка, 1,5 грама жиру. У калоріях це збільшення має скласти + 300-500 калорій. Загальна кількість кальцію, споживаного в день, зростає більше ніж в 2 рази і становить 2 грами.

Фізіологічним потребам організму вагітної жінки підходять такі продукти як молоко та інші молочні продукти. Дуже корисні кефір, сир, сметана, негострі сири. Ці продукти прийнятні, так як вони легкозасвоювані. У день вагітної рекомендується випивати 0,8-1 літр молока.

Оскільки печінку і нирки у вагітних схильні до серйозних навантажень, їм варто уникати гострого, солоного, смаженого і жирного. М’ясо вагітним варто вживати у відвареному вигляді. Рекомендується виключити м’ясні і рибні бульйони, замінивши їх овочевими та молочними супами. Один раз в день можна з’їсти яєчню або омлет.

У організмі починається потреба у вітамінах C, P, A, вона підвищується майже вдвічі. Для цього корисно їсти фрукти, овочі, пити соки. Вітаміни C і P зміцнюють стінки кровоносних судин, готуючи організм до періоду пологів. Їжте хліб грубого помелу, а з круп — гречану і вівсяну, так ви будете отримувати вітамін B по нормі.

Дуже важливо вживати 25-30 грам рослинного масла в день. Адже це вітамін E, він перешкоджає викиднів і раннім перериваючи вагітність.

У висновку, варто сказати ще про деякі поширених продуктах:

  1. Сіль. Її вагітним слід виключити зовсім. Це сприяє позбавленню від набряків;
  2. Алкоголь. Просто не можна і все тут, адже вам потрібен здоровий дитина;
  3. Рідина. У другій половині вагітності обмежуємося 5-ю склянками води в день.

Вагітні жінки повинні строго дотримуватися режиму харчування і його повноцінність, порушуючи його, вони завдають шкоди розвитку малюка. Кращим режимом є 5-6-ти разове харчування в день маленькими порціями.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here